You are here

Vinho Verde Portugal

Vino Verde, često nazivano "zeleno vino", predstavlja jedinstveno i osvežavajuće iskustvo u svetu vinske kulture. Iako se ime može prevoditi kao "zeleno", to se ne odnosi na boju vina, već na njegovu mladost i svežinu. Ovo vino dolazi iz regije Minho u severnom delu Portugala, gde su uski vinogradi smešteni između planina, rečnih dolina i obale Atlantskog okeana.

Ono što čini Vino Verde posebnim je njegova karakteristična kiselost, niska alkoholna jačina i blaga karbonizacija. Ova kombinacija čini ga savršenim izborom za tople ljetne dane ili kao aperitiv prije obroka. No, Vino Verde nije samo jednostavno vino – ono nosi sa sobom i priču o tradiciji, terroiru i lokalnoj kulturi.

Proizvodnja Vino Verde vina oslanja se na autohtone sorte Alvarinho, Loureiro, Trajaduro. Vinogradi su često postavljeni u područjima koja kombinuju blagu okeansku klimu s obiljem kiše. Ovaj spoj omogućava brzo sazrevanje grožđa i očuvanje osvežavajućih kiselina. Berba grožđa obično se događa u ranoj fazi zrelosti, što rezultira vinima s nižim sadržajem alkohola i živahnom voćnom aromom.

Uz svoju svetlu slamnato-zelenu boju, Vino Verde često oduševljava aromama zelenog jabuka, kruške, citrusa i cvetnih tonova. Na nepcu, oseća se živahna kiselost koja osvežava i podstiče na još jedan gutljaj. Mnoge verzije ovog vina su lagano karbonizirane, dodajući mu dašak igre na jeziku.

Tradicionalno, Vino Verde je često posluživano uz morske plodove, sveže salate, lagane sireve i lokalne specijalitete. Međutim, savremena kulinarska scena otvorila je vrata eksperimentisanju s ovim vinom. Ono se sada odlično slaže s raznovrsnim jelima, uključujući azijsku kuhinju i začinjene obroke.

Uz svoj sveži karakter i nisku kalorijsku vrednost, Vino Verde je postalo omiljen izbor mnogih vinoljubaca širom sveta. Bilo da ga pijete kao aperitiv, uz obrok ili jednostavno uživate u čaši na terasi, Vino Verde pruža nezaboravno iskustvo koje će vas uvijek podsećati na leto i svežinu portugalskog teroara.

MARIA BONITA ALVARINHO MAGNUM 1,5L

MARIA BONITA ALVARINHO MAGNUM 1,5L

Maria Bonita Alvarinho je belo vino proizvedeno od sorte belog grožđa Alvarinho. Nakon procesa presovanja, vino je fermentisalo na kontrolisanoj temperaturi u inoks bačvama i podvrgnuto produženoj maceraciji. Vino je stajalo u inoks bačvama 9 meseci i podvrgnuto je redovnom mešanju, poslednjih 5 meseci, pre flaširanja.

3.900,00 RSD
MARIA BONITA LOUREIRO

MARIA BONITA LOUREIRO

Lagano i lepo vino sa notama citrusa. Blago naglašenih i lepo izbalansiranih kiselina sa aromom zrelih kajsija i grejpfruta.

900,00 RSD